22-02-2026 Mekong Delta

Door: Han

Blijf op de hoogte en volg Han

22 Februari 2026 | Vietnam, Ho Chi Minhstad

Vandaag een uitstapje naar de Mekong Delta, ook weer verzorgd door Small Group Tours. Dat betekent dat je met 8-9 man in een busje zit en niet met 40 man achter een gids met een vlaggetje aanholt. Heel fijn! De Mekong is de op twee na langste rivier van de wereld en komt hier in Vietnam in zee uit. Er liggen een paar eilanden in de delta met elk weer hun eigen cultuur. Voordat de bruggen er waren was op de eilanden geen vers water en geen stroom. Dat is nu een stuk verbeterd. Na een rit van zo'n 2 uur met een korte sanitaire stop komen we bij het water. Hier stappen we op een boot die ons naar Unicorn Island brengt. Ook hier geloven ze soms in sprookjes ... Het eiland teelt goeddeels zijn eigen voedsel en vooral veel kokosnoten. De stekelige basketbal die ik in Hoi An beschreef wordt hier trouwens Water Coconut genoemd. Van kokosnoten worden hier bijvoorbeeld snoepjes gemaakt die door heel het land worden verkocht. Het is een heel proces met raspen en koken van het kokosvlees. De pasta die hier ontstaat wordt in plakken verwerkt. Daarna wordt er met smaakspecifieke zaken zoals pinda, honing een soort sushi gerold, De staaf wordt vervolgens in stukjes (snoepjes) gesneden en eventueel nog door sesamzaadjes gerold. We proeven een aantal soorten en ik koop een zak gemengd. Ik koop ook een zak gedroogde en gezoete kokosstrips. Van de bast van de kokosnoot worden matten gemaakt, maar dat wisten we natuurlijk al. De noot en de schil worden weer gebruikt als brandstof, er gaat niets verloren. Ook poprice zien we ontstaan. Dat is gepofte rijst die net als popcorn niet echt een smaak heeft. Pas met een beetje zout of suiker wordt het echt lekker. Er loopt ook een lief dametje rond die pisang goreng verkoopt. Da's natuurlijk een beetje vloeken in de kerk, we zijn hier in Vietnam. Gebakken banaan, érg lekker. De helden onder ons, dat zijn er twee, laten zich én een glaasje snake whisky inschenken én een python om de hals hangen. Het is geen grote, maar hij is heerlijk zacht. Met een peddelbootje (bananaboat) gaan we door een prachtig overgroeid kanaal naar een ander plekje. We krijgen hier de binnenkant van een bijenraat te zien. De beestjes zijn hard aan het werk. We krijgen kleine glaasjes thee met royal jelly (koninginnengelei). Het smaakt lekker fris. Uiteraard kunnen we ook potjes met gelei kopen. We gaan met de boot naar een ander plekje voor de lunch, het laatste stukje per tuktuk (Vietnamese Lambo). Een heerlijke lunch met o.a. een geroosterde vis en heel grote garnalen. Hierna lopen we een rondje langs een krokodillenvijver en een vijver vol hongerige catfish. Die laten zich maar al te graag voeren. We varen door die prachtige waterlaan weer naar onze grote boot die ons naar het vasteland brengt. Hier bezoeken we een prachtige tempel waar verschillende religies samen worden beleden. Oecumene ten top. Het gebouw is deels Frans, deels Cambodiaans, deels Hindu. Een mooie mix met veel te zien. De magere boeddha is History, de lekker dikke lachende boeddha is Future en de boeddha met lang haar (vaak in een knot) is Present Time. De reis naar Saigon begint, maar omdat het de laatste dag van TET holiday is, is het verkeer een chaos. We doen er ruim drie uur over om weer bij de hotels te worden afgezet. Petje af voor de chauffeur maar ook voor Loi, onze gids, die vrolijk en informatief van alles heeft verteld in heel aanvaardbaar Engels. Het wordt een rustige avond, ik word morgen on 0700 opgepikt voor een rotje vliegveld. Tot de volgende!

• 22 Februari 2026 - 20:18

Lies:

Leuk ! Weer een citytrip ! [e-1f92a] [e-1f618]

• 22 Februari 2026 - 23:59

Ilse:

ziet er weer uit als een geslaagde dag! Die snoepjes lijken mij erg apart [e-1f62c]