5-2-2026 Een dag wandelen in Hanoi

Door: Han

Blijf op de hoogte en volg Han

05 Februari 2026 | Vietnam, Hanoi

Vannacht heb ik wel een deel van mijn jetlag weggeslapen denk ik. Om half zeven wakker, lekker gedoucht en ontbeten aan het buffet. Plannen gemaakt voor hele dag wandelen door deze heerlijke stad. Waar gisteren de stappenteller toch nog de 12000 aantikte zal dat vandaag waarschijnlijk wel meer worden.

Eerst naar de straat met juweliers. Het is niet alles goud wat er blinkt, er is ook veel zilver, wat ik zelf mooier vind. Veel sieraden zoals ringen, kettingen, armbanden en hangers. De sieraden zijn hier wel goedkoper dan in Nederland, maar de zilverprijs is wereldwijd gelijk. Het is al met al een "schitterend" geheel.

Voor een bak koffie en een broodje strijk ik neer bij een koffietentje op een drukke kruising. De koffie komt direct, het broodje laat drie minuten op zich wachten. Het wordt namelijk door een brommertje gebracht. Een lekker warm broodje kip, vers uit een andere locatie. Ze hebben kennelijk zelf geen keuken, prima zo, maar wel verrassend.

Ik loop weer door, nu naar het Maison Centrale, de gruwelijke gevangenis die door de Franse koloniale overheid is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw om (tot 1954) de Vietnamese revolutionaire strijders te onderdrukken. Martelingen te over, kleine cellen, ook voor vrouwen en kinderen. De guillotine staat er nog. Tijdens de Amerikaanse oorlog tegen Vietnam (1964-1973) werden hier Amerikaanse krijgsgevangenen opgesloten. Die werden overigens veel beter behandeld, ondanks de gruwelijke vernietiging die de VS had aangericht. Een indrukwekkend belevenis, deze monumentale resten van een enorme gevangenis.

Ik wandel verder naar de Temple of Literature, een gebouwencomplex dat al ruim 1000 jaar oud is. Het is een paleis geweest voor vele koningen, het was ook een educatief centrum, al 700 jaar geleden. Prachtige gebouwen, zware houten constructies, mooi beelden en altaren, geweldig. Het hele complex was echter vergeven van de fotografen die opgedirkte jonge meiden fotografeerden, met belichting en beautyscreens en alles. Ik heb niet achterhaald wat hiervan de reden is, maar het kan ook weer te maken hebben met TET, het Vietnamese nieuwjaar dat op 17-2 uitgebreid wordt gevierd.

Verder wandelen levert een bezoekje op aan een soort antiekwinkel waar een beeldje staat dat ik wel zou willen hebben. Hij vraagt er 2,5 miljoen voor (80 euro) en dat vind ik veel teveel.

Rond 18.00 ben ik weer op kot om even uit te rusten. Daarna wordt het tijd voor een hapje en een drankje. Het duurste gerecht (ik neem het) kost zo'n 7 euro, het biertje erbij 50 cent. Ik eet garnalen met kaas, een bijzondere combi, waar 6 grote garnalen zijn verzopen in een bord kaas. Nou hou ik van garnalen én van kaas, maar dit had ik zelf niet verzonnen. De garnalen zijn heerlijk en de gesmolten kaas gaat op het meegeleverde broodje. Prima kost.

Ne dit copieuze diner wil ik de donderdagavond-antiekmarkt (be)zoeken. Dat lukt niet. Ik besluit om op een drukke kruising een cappuccino te drinken en wel op het balkon op de eerste verdieping. Dat levert een heerlijk verkeersfilmpje op dat uitstekend weergeeft hoe chaotisch en soepel alles hier beweegt. Geen antiekmarkt dus, maar ik vind wel weer die antiekwinkel terug, die is nu gesloten. Zaterdagmiddag ben ik weer hier, maar eens kijken of ik dan een onderhandeling kan openen. De terugweg is alweer een feestje met veel TET versieringen in de verkoop. Op de hoek bij het hotel koop ik bij de supermarkt een biertje voor de dorst, ik heb het verdiend. De stappenteller staat op ruim 20.000, het is na middernacht en de wekker gaat om half 7. Vakantie is om uit te rusten? Dat doe ik wel als ik oud ben. Tot morgen!

• 05 Februari 2026 - 19:21

Dian :

Hallo Han,

Lekker zeg, Vietnam.

Veel beter dan hier in het donkere Holland.

Je moet beslist de Ice cofee proberen.

Heel veel plezier.

• 05 Februari 2026 - 19:22

Ilse:

Lekker lijkt me dat; na 20000 stappen garnalen verzuipend in de kaas eten..

Mooie slotzin....

• 05 Februari 2026 - 19:46

Ilse :

Leuk stukje heb je geschreven [e-1f60a]

• 05 Februari 2026 - 19:54

Manja:

Zo te lezen heb je het prima naar je zin. Ook dit verhaal is lekker geschreven. Bijna alsof ik die garnalen en kaas kan proeven [e-1f923].

• 05 Februari 2026 - 19:57

Wilma:

Heerlijk weer om telezen

• 05 Februari 2026 - 20:18

Nancy Koning:

Geweldig !!! Ik lees dit nu in Oostenrijjk. Ben weekendje skieen.

Hoe vervoer je je daar ?

• 05 Februari 2026 - 21:06

Ruud:

Heerlijk beschreven weer, dank je

• 05 Februari 2026 - 21:35

Lies:

Jezus dat verkeer

• 05 Februari 2026 - 23:02

Jan:

Hallo Han,

Leuk geschreven. Bijna alsof ik er bij ben.

Groetjes

Pepe:

Aha! Daar hang je dus uit! Lekker hoor

• 06 Februari 2026 - 08:48

Claudia :

Wat ongelofelijk leuk weer! En dat verkeer daar… zonder enige vorm van regeling, soepel als een dans. Zelfs het gebruik van de claxon valt me echt mee!

• 06 Februari 2026 - 08:52

Wilma:

Wat een chaos dat verkeer.

• 06 Februari 2026 - 08:52

Claudia:

Weer leuk om te lezen! Ook de filmpjes zijn erg interessant om te bekijken. Hoe het verkeer zich beweegt, soepel, bijna als een dans. Zonder enige vorm van regeling door verkeerslichten of andere vorm. Ook vind ik het relatief rustig klinken. Als zoiets in onze omgeving zou gebeuren, is er een grote chaos en kan er een stapel schade formuleren uit de kast getrokken worden.

• 06 Februari 2026 - 10:23

Karin :

ik geniet van jouw oog voor detail. Geeft zoveel weer van de cultuur van Hanoi.

alsof ik met je mee wandel. ( geen 20.000 stappen hoor, dan kom ik erachter aan op een bagagedrager van een brommertje)

• 06 Februari 2026 - 19:24

Mady:

Tot morgen [e-1f970]

• 10 Februari 2026 - 13:53

Cindy:

Geweldig verhaal (haha, garnalen verzopen in de kaas) en ook geweldige foto's! Er kan veel daar he, op gebied van (geen) veiligheid. Ik geniet met je mee van je vakantie. Helaas niet van het lekkere eten. Volgens mij ben je wel een paar cm afgesleten bij thuiskomst!

• 11 Februari 2026 - 21:21

Sallie:

Ik weet niet of jij een babyboomer bent of tot generatie X behoort, but you walked like an Egyptian, moonwalked, walked this way, walked on the wild side, walked on sunshine, walked the line, and walked 500 miles. You walked a lot! En je bent nog steeds niet uitgewandeld, zo blijkt wel. Keep on walking! [e-1f61c]