2014-01-14
Door: Han
Blijf op de hoogte en volg Han
14 Januari 2014 | Thailand, Chiang Mai
Omdat ik geen zin heb om alcohol mee te slepen heb ik gisteravond mijn fles Hong Tong leeggedronken. Dat komt aan, maar na een fles water en mijn gewone pillensessie is het hoofd redelijk snel weer helder.
Zo op de laatste dag weet mama-san eindelijk zonder vragen foutloos mijn ontbijt op tafel te zetten. Hierna volgt de eindafrekening, alles is klaar.
Ik breng eerst de brommer terug, die heeft zich goed gehouden. Uiteraard is er geen krasje bijgekomen, dus ik krijg mijn 3000B borg terug.
Het is tijd om in te pakken. Ik vertrok met een koffertje van 10 kilo, ik heb er inmiddels nog zo'n koffertje bij met nog 10 kilo. Kleding, een belachelijk goedkope rolmaat van 10 meter, nog wat meer van die dingen. Dat gaat best hard, als je lekker winkelt. Mama-san regelt een tuktuk om 11:00, voor 120B. Ook de 500B deposit van de kamersleutel komt retour en om 11:00 vertrek ik uit Ta Pae Garden Guesthouse.Het is de eerste (en laatste) rit met tuktuk die ik in Chiang Mai maak. Inchecken op het vliegveld is een grap. Mijn ticket heeft plek voor 15 kilo bagage en ik heb er zo'n 23 kilo op de band. Het tarief voor overgewicht is 400B per kilo, dus ik zou bijna 4000B kwijt zijn. Maar ... als ik wat uit mijn nieuwe koffertje haal tot die 7 kilo weegt, dan mag hij mee als handbagage, zegt de strenge dame. Ik haal er schoenen uit, en wat reisboeken. Dat is voldoende, hij mag mee de cabine in. Uiteraard stop ik wat ik er net naast heb gelegd weer terug in de koffer, ik zou niet weten wat ik er anders mee moet doen. Zo gaat de helft van mijn ruimbagage gewoon mee als handbagage. Uiteraard had ik hier bij het inpakken geen rekening mee gehouden, dus bij security worden er een fruitmes, twee scharen en een muggen-spuitbus uitgehaald. Die mogen niet mee de cabine in. Och, met die uitgespaarde 4000B koop ik dat wel weer, veel meer dan 200B heeft dat niet gekost. Ik hoor om 12:35 te vliegen, maar de vlucht blijkt vertraagd. Rond 13:00 is boarding time en om 13:20 gaan we de lucht in.
Ik zit naast een jong Nederlands koppel. Hij slaapt en met haar maak ik een babbel, zo vliegen de twee uur voorbij. Er is na het landen één bus die de passagiers naar de hal pendelt. Veel mensen beginnen al gebukt voor hun stoel te staan en hun handbagage te graaien voordat het vliegtuig stilstaat. Wij blijven lekker zitten. De eerste bus is er pas na 10 minuten, wij zitten best. Uiteindelijk gaan we heel ontspannen met de derde verschijning van de bus mee. Je hoeft geen haast te maken, de koffers zijn ook nog onderweg. Gelukkig zijn er altijd mensen die wel haast hebben, zo wordt het vanzelf rustiger.
Ik rijd met een pendelbus van 90B naar de stad. Geen idee waarheen en waar ik wil slapen. Ik babbel met de buurman, een Schot die in Frankrijk woont maar die nu rechtstreeks uit Aberdeen komt, en met twee achterbuurvrouwen, een Frans-Canadese en een Oostenrijkse. De Schot komt hier al jaren, hij heeft ook een hutje op een eilandje. Hij adviseert de twee dames, ook over eilanden, en vertelt dat hij hier altijd een nacht doorbrengt in hetzelfde guesthouse voordat hij doorreist naar "zijn" eiland.Ik besluit bij hem aan te haken om te zien of er nog een kamer vrij is. Dat blijkt zo te zijn en voor 490B heb ik een keurig kot met airco en een elektrisch verwarmde douche. William gaat zich een uurtje opfrissen en zo. Ik doe hetzelfde wat rapper, dus ik zit een tijdje beneden op hem te wachten om samen een biertje te gaan doen. Ik maak grapjes met een Frans meisje dat gisteren 5 is geworden. Van de balie-meneer moet ze niet veel hebben, die is donker en spreekt geen Frans. Wij babbelen honderduit, bij de balie zie ik haar ouders met een glimlach toekijken.
William komt beneden, hij is dus nog niet in slaap gevallen. We pakken een biertje uit de koelkast in de hal. Dat reken je gewoon even af aan de balie, voor 50B. We drinken het op voor het guesthouse, tijdens een leuk gesprekje met een stel Canadezen.
We wandelen richting rivier, waar een soort kleine nachtmarkt heerst, met voornamelijk héél véél eten. Nou ja, daar komen we dan ook voor. Lekker, een grote schotel kip/groenten/cashewnoten en een bol rijst ernaast. Hij heeft iets anders uitgezocht en #40 besteld. Hmmm... heeft hij naar de prijs gekeken en niet naar het nummer van het gerecht :) De meeste gerechten kosten trouwens 40B, dus nog geen euro. Tijdens het eten, wat door de kok voor het hele terras wordt bereid op twee pitten, barst er een drum en fluitspektakel los met veel wierook, mooie bewegingen en wat lange zwepen waarmee wordt geknald. Luid en bijzonder. Met twee grote flessen bier en twee flessen water zijn we totaal 300B kwijt, zo'n 7 euro. We wandelen terug naar het guesthouse, hij om te slapen en ik om dit verslagje te tikken. Misschien maak ik straks nog even een wandeling. Morgen ga ik een brommer huren.
14 Januari 2014 - 16:41
Wilma:
wat een belevenis.
En ook leuk om te lezen het is net of je daar zelf ook bent als je het lees -
14 Januari 2014 - 20:48
Gerbera:
hutje op een eiland, heerlijk.
droom........
zonder tsunami als het ff kan.
je hebt er een gezellig reisdagje van gemaakt.