2014-01-11 - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Han Sjoerdsma - WaarBenJij.nu 2014-01-11 - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Han Sjoerdsma - WaarBenJij.nu

2014-01-11

Door: Han

Blijf op de hoogte en volg Han

11 Januari 2014 | Thailand, Chiang Mai

Vandaag was het actieplan wat onzeker.
Ik was eigenlijk van zins de buffelmarkt ten zuiden van Chiang Mai te bezoeken, maar door mijn late perikelen van gisteren ga ik dat waarschijnlijk niet halen. Ik word inderdaad pas tegen 10 uur wakker.
Nieuwe plannen. Een lus aan de zuidkant gaat me via Saraphi, Lamphun, San Patong en Hang Dong voeren. Volgens de boeken zitten daar leuke punten bij.
Ik steek de rivier over en sla rechtsaf, naar het zuiden, globaal langs de spoorlijn. Een brede laan, met hoge en een meter dikke bomen aan weerszijden. Veel garages met gebruikte pick-ups. Uiteraard ook weer veel barbecues langs de weg waar de kippenpoten al op liggen. Kippen zijn hier denk ik iets anders dan in Nederland, mede door de omstandigheden waarin ze leven. Ze hebben een scharminkelig lijf en lange poten, een beetje zoals een westers fotomodel zullen we maar zeggen. Op de bbq zie je ook eigenlijk alleen poten, geen filet en zo.
Ik passeer een blinkende tempel en stop even. Het is een fraaie, maar de deuren zijn helaas dicht. Ook hier hebben ze weer alle boeddha's met touwtjes aan elkaar verbonden, het zal de tijd van het jaar zijn waarin de verbinding wordt herdacht of aangetrokken.
Even later zie ik een zijstraat naar een stationnetje, daar ga ik uiterard even kijken. De overweg heeft slagbomen, maar voor het geval dat die niet werken staan er langs de lijn ook nog mooie rolhekken. Er loopt ookeen bos staaldraden door kokers waarmee de wissels worden bediend, zoals vroeger ook bij ons.
Langs de weg staat wat wij vroeger een SRV-wagen noemden, een volledig afgeladen pick-up. Als ik een plaatje van maak roept de uitbaatster lachend en zwaaiend "seven-eleven!", een verwijzing naar de supermarkt die je in steden elke 500 meter aantreft.
Ergens tussen Lamphun en Sang Patong tref ik een markt die nog wordt opgebouwd. Een deel is buiten, een deel is in een grote open hal. Ik zie een meneer veel kip bakken in grote woks. Hij gaat mijn lunch leveren. Dat kost 10B per stuk. Als ik er vijf neem mag ik 40B afrekenen. Ik neem het zakje mee de hal in en ga ergens op een stoepje zitten knagen. Dit is kip in een dun deegje, in plaats van de met vet volgezogen broodspons die KFC als kip verkoopt. Van mensen met een eetkraampje krijg ik een zitplaats aangeboden. Wel lief, maar dat vind ik zelf niet netjes. Ik vroeg me al eens af hoe ze de aanhangers achter hun brommer houden, maar nu zie ik het duidelijk: Er gaat een rijstzak om de beugel heen en daar gaan ze op zitten. Zolang je blijft zitten blijft je aanhanger bij je )
Door met de rit. In San Patong ga ik nog even een stukje zuid, om te zien of ik nog restanten van de buffelmarkt zie, maar alles is al weg. Omgekeerd en terug naar noord. In Hang Dong sla ik een zijweg in naar Ban Tawai. Langs deze weg zitten heel veel winkels die bewerkt hout verkopen, van enorme gebeeldhouwde deuren tot aan maskers en poppetjes. Ook de prachtige plakken boomwortel staan hier volop. Er staat ook een fabriekje waar van metaalschroot allerlei grote beelden worden gemaakt. In het winkeltje mag ik niet fotograferen, maar vanaf de straat kijk ik zo de werkplaats in. De gasten dragen allemaal een masker en een zonnebril, en zo zitten ze de hele dag te lassen. Ze maken erg imposante dingen!
Na dit zijstapje weer terug op de route, richting Chiang Mai. Ik kom langs de Big C, een enorme shopping mall. Okee, dat uurtje kan nog wel even. Een wasmachine, zoals een plastic dubbele bovenlader, koop je hier voor 50 euro. De echte zware machines, zoals voorladers voor 11 kilo en zo, die kosten er dan wel 200-300. Veel Samsung en andere locale merken. Als vloerenveger gebruiken ze hier een aangepaste scootmobiel, heerlijk.
Ik rijd weer door en beland aan het randje van Chiang Mai op "saturday walking street", waarbij een kilometer weg is afgezet en omgetoverd tot zaterdagmarkt met snuisterijen. Uiteraard zijn er ook weer veel eetkraampjes tussen en ik eet een heerlijke mix van ei en gebakken mosselen, op een bedje van bamboespruiten. Daarna terug op kot, het is weer even genoeg geweest met de drukte. Om 21:30 begin ik aan mijn verslagje. Dan moet ik gewoon even liggen. Om 00:30 word ik weer wakker en tik ik de tweede helft. Misschien ga ik nog even barwandelen, misschien niet :)

• 11 Januari 2014 - 19:38

Loedertje:

scootmobiel als vloerenveger..lol... daar zie ik de humor wel van in. Wat zou Amsterdam zuidoost er dan schoon uit kunnen zien, ik zal eens een voorstel doen.
    Zelf mis ik het reisgen maar des te leuker om op afstand jouw 'avonturen' te volgen.
    Ik wil niet rot doen maarre... grootste deel van de reis zit er alweer op gna gna...

• 12 Januari 2014 - 18:16

Gerbera:

Met je geheugen zit het nog goed! Wat je al niet onthoudt van zo'n dag!