Reisdag
Blijf op de hoogte en volg Han
25 Januari 2022 | Thailand, Chiang Mai
Vandaag is een reisdag. Om 07.00 op en lekker aan het ontbijt. Daarna rustig de laatste dingen inpakken. Om 08.25 check ik uit bij de balie, om 08.30 zit ik in een taxi naar het vliegveld. De chauffeur spreekt geen Engels, maar spreekt zo af en toe iets in in zijn telefoon, die dat dan vertaalt naar Engels schrift. Best handig, want ik spreek natuurlijk al helemaal geen Thais. Ik ben ruim op tijd op het vliegveld, vijf kwartier voor vluchttijd. Voor een binnenlandse vlucht is een uur prima voldoende. Security is zoals gewoonlijk prima en efficiënt. Het vliegtuig van Thai Airways is vol, iedereen gemaskerd. Voor westerse formaten is het echt een beetje dringen, mijn knieën zitten tegen de voorstoel aan. Onderweg kijk ik wat Netflix op de laptop. Ruim anderhalf uur zijn zo voorbij ... In Chiang Mai staat mister Bom op mij te wachten. Hij is al jarenlang chauffeur en reisleider voor GWT en spreekt wel prima Engels. We kletsen 20 minuten. Dan zijn we er, bij Liam's Suan Dok Mai Guesthouse, zo'n 6 kilometer buiten de binnenstad van Chiang Mai. Het is eigendom van een Nederlands/Belgisch stel, Marcel en Coen. Die zijn hier drie jaar geleden heen verhuisd en hebben dit guesthouse overgenomen. Coen is de kok, Marcel doet de andere dingen. Het is een gemoedelijke tent. Er is een leuke tuin, een zwembad, een watertje met koikarpers en een "honesty bar" waar je zelf je consumpties opschrijft. De kamer is gezellig, met planten en een leuk achtertuintje/rookplek. Echt meer een guesthouse dan een hotel. Marcel is een gezellige vent, hij praat graag. Ik mag een fiets gebruiken om in de stad te gaan rondkijken. Ik fiets over de smalle weg naar de stad. Doordat iedereen elkaar hier de ruimte gunt heb ik er geen gevoel van risico bij. In de stad kijk ik een tijdje rond. Alles is 1-richting verkeer in de oude binnenstad. Die is vierkant en omringd door een eeuwenoude stadsmuur met in elke kant een poort. Eromheen loopt een gracht. Binnen de gracht mag je tegen de klok in, buiten de gracht met de klok mee. Met de fiets durf ik daarmee wel eens een beetje te smokkelen. CM is vergeven van de tempels, ik kom al een paar mooie exemplaren tegen. Aan de kledingwinkels kun je zien dat we een stuk noordelijker zitten. Mooie motieven en kleuren, en meer dingen met olifanten. Een lekker uitziende en ruikende eetmarkt gaat ongeveer nu, om 17.00 dicht. Ik heb dus het nakijken. Op de terugweg kom ik langs een soort wokrestaurant, waar je voor B199 zelf mag koken op een omgekeerde bol boven een bak met gloeiende kool. In de rand wordt soep gegoten om in te koken, op de bol kun je vlees bakken. Het is een buffet, dus je mag pakken wat je wil. Limonade is inbegrepen. Het lijkt een sociaal gebeuren, ik ben bijna de enige die alleen aan een tafeltje zit. Ik zoek garnalen uit en wat onduidelijke lapjes vlees. Verder één nadeel: geen bestek, alleen stokjes. Uiteindelijk komt het goed, ik verhonger niet. Hierna fiets ik in het donker zonder verlichting terug. Al met al toch een kilometertje of 15 gefietst. In het restaurant/kletsruimte is het gezellig, er zit een echtpaar van in de 80 die hier om de dag een lange fietstocht maken. Ze komen hier vaker, dus Marcel heeft er een leuke babbel mee. Hierna zit ik zeker twee uur met Marcel en Coen te praten en daarna nog een uurtje met Marcel. Over van alles, van Covid t/m de kabinetsformatie. Gewoon erg gezellig. Ik krijg van Ernst door dat mijn auto (een nieuwe versie van Toyota Corolla) morgen om 10.00 wordt gebracht. Al met al een rustige reisdag, met een gezellige avond eraan.
25 Januari 2022 - 18:45
Cindy:
Heerlijk boek dit… -
25 Januari 2022 - 19:14
Rianda:
Stof met Delfts blauwe olifantjes... leuk!! Jouw 'logement' lijkt me een prima plek. Geniet van de rest van je vakantie! -
26 Januari 2022 - 16:13
Dionne:
heerlijk om te lezen elke dag weer :) -
26 Januari 2022 - 18:25
Dian :
Wat een heerlijke kamer heb je. Alle rust, waarbij je buiten alle onrust kunt opzoeken. Klopt dat? -
26 Januari 2022 - 19:04
Han Sjoerdsma:
@Dianc: zo is het precies! Ik heb straks nog 2 dagen in Chiang Mai, dan ga ik weer lekker rondkijken. -
12 Februari 2022 - 13:26
Jurijne:
Omgekeerd wokken? Haha, dat is gewoon een Thaise bbq. Wat me eraan doet denken dat ik dat ding nog eens bij mijn moeder op moet halen