8 januari 2010
Door: Han
Blijf op de hoogte en volg Han
09 Januari 2010 | Thailand, Bangkok
Op tijd opgestaan, om 09:00 aan het ontbijt. Hierna ben ik online gegaan bij Ernst en heeft Wendy voor maandag t/m woensdag een trip geboekt naar de provincies Ratchaburi en Kanchanaburi Leuke dingen, zoals floating market, bridge over the river Kwai, Birma spoorweg, jungle rafts, Erawan watervallen en tiger temple. Daarna pikken we nog een kabeltje van Ernst en kan ze ook online. Als we hierna een soort agenda opstellen is het handig om vanuit de driedaagse trip direct door te gaan naar het station om naar Chiang Mai te reizen met de nachttrein. We gaan weer naar Green Wood en regelen een en ander met JJ (Jeroen). De nachttrein, het verblijf in Chiang Mai en een aantal attracties worden vastgelegd. Er blijft daar wat tijd over om zelf in te vullen, dat kan er erg goed. Dingen zoals de Doi Suthep tempel kunnen we prima zelf regelen. Zo begint de vakantie een behoorlijke invulling te krijgen. Het is al te gemakkelijk om de dagen te laten doorlopen in een reeks leuke dingen in en om Bangkok, maar daarvoor heeft het land te veel andere leuke zaken te bieden in veel mooiere gebieden. Strak geregeld dus. Hierna wordt het tijd voor een dagje Siam Ocean World. Dat is geweldig. We nemen het grote programma, waarbij je een kijkje krijgt achter de schermen, je voeten door visjes kunt laten beknabbelen, een drankje en popcorn mag verorberen en een 4-D film te zien krijgt. Naast allerlei mooie bakken en heel grote aquaria waarvan je alleen een grote voorwand (tot 6 meter hoog) ziet is er ook de grote centrale bak, waarin van alles zwemt, waaronder mijn favorieten, haaien... Het zijn zowel whitetips als blacktips als nursesharks als ragged tooth sharks, waarvan de laatsen verreweg de meeste indruk maken. Prachtige roggen, tot een meter in doorsnee en duizenden andere vissen maken het panorama in dit bad compleet. Je kunt door een doorzichtige tunnel lopen die door de bak gaat. Zo zie je ook al deze mooie beesten boven je langs zwemmen. We maken aardig wat foto's en filmpjes. We zien hoe een duiker met een tandenborstel betonnen koralen ontdoen van vissenpoep en hoe mensen met een grote duikhelm die op hun schouders rust over de bodem lopen. We zien hoe otters worden gevoerd. In de grote tank maken we ook een voersessie mee, waarbij twee duikers met een emmer voer een showtje geven op en rond de tunnel. Allemaal even leuk, bijna net zo leuk als er zelf tussen hangen. Tot besluit zien we een ietwat tegenvallende 3-D film, waarbij door de stoelen de 4e dimensie wordt gegenereerd. De stoelen bewegen en trillen, en van hier en daar komen op gepaste momenten stroompjes koude lucht aangeblazen. Best grappig, maar het 3-D effekt is, ondanks een mooi grijs brilletje, ver te zoeken. Het verhaaltje is ook wat mager, waarbij in een tekenfilm een echte oorlog wordt uitgevochten tussen de kerstman en een sneeuwman. En tot zover de kerstgedachte van vrede op aarde. Dit onderdeeltje viel een beetje tegen. Het vissengebeuren is echter helemaal goed, we hebben het daar heel erg naar onze zin gehad. Terug op straat besluiten we wat te gaan eten in Patpong. We gaan er heen met de skytrain, de wel heel erg bovengrondse metro van Bangkok, die op een hoog spoor boven straatniveau rijdt. Het is Wendy's eerste rit met dit fraaie systeem. Amsterdam zou iets van deze stad kunnen leren, gewoon problemen aanpakken en oplossen in plaats van miljarden gooien in politiek bekonkelde graafputten die gaan mislukken. Aan de straat vinden we een typisch Aziatische eetgelegenheid, een tl-verlichte loodsachtige ruimte met ijzeren tafeltjes. De menukaart ziet er prima uit, naar onze mening. We nemen allebei eerst Tom Yum soep, een bijzonder hete soep waar je zweetdruppeltjes van op je bovenlip krijgt. Weer een eerste keer voor Wendy, maar ze vindt 'm lekker. Daarna beiden een schotel met garnalen. Gewoon lekker eten dus. We shoppen nog wat op de nachtmarkt. Ik koop een hangertje voor om mijn nek, een Lacoste polo en een mooie zijden knoopbroek. Wendy koopt twee van die broeken. Hierna pakken we een taxi naar Nana, waar ik Wendy een gewoon heerlijke animeerbuurt laat zien. Tientallen animeerbars met naar keuze meisjes, jongens of een twijfelachtige, maar meestal erg mooie, tussenvorm strijden om de aandacht van de klant. Je wordt bijna naar binnen gesleurd, maar met name omdat we samen zijn word ik niet bijna aangerand, grinnik... Dank je wel, Wendy... We drinken wat op het balkon van een barretje bij de ingang van dit heerlijke gebiedje en genieten van de stroom mensen die in en uit gaat. Nog een rondje langs de bars en dan is het tijd om naar huis te gaan. We pakken de skytrain naar Siam en gaan vandaar voor 100B met een tuktuk naar huis. Tijd om de boodschapjes uit te pakken, te leren hoe ik een knoopbroek met aantrekken, even wat te schrijven, een borrel te pakken en lekker te slapen.