31 december
Door: Han
Blijf op de hoogte en volg Han
01 Januari 2010 | Thailand, Bangkok
Heerlijk geslapen tot 09:30. Daarna te laat voor het ontbijt, dat komt dan wel ergens anders. Als ik een Starbuck kan vinden heb ik ontbijt en internet tegelijk, een mooie combi. Per boot naar Siam Discovery Shopping Mall, waar ik een vestiging vind. De boot is geweldig, een lange smalle taxi van 15 * 3 meter met enorme motoren. Voor 8 bath (16 cent) brengt hij me een heel eind weg. Alle Starbuck vestigingen zijn tevens wifi hotspot, hoewel je er in Thailand wel voor moet betalen. 250 bath, 5 euro voor 24 uur, zo af en toe moet dat dan maar... Mijn mail beantwoord, msn gestart, foto op mijn website gezet, een reisverslag-site ingeschakeld, gewoon een middagje internetten. Hierna ga ik naar www.wildorchidvillas.com om te kijken of ik daar de komende week ga zitten, eventueel ook als Wendy er is. De buurt langs de rivier is echt backpackers gebied. Guesthouse na guesthouse, eettentjes, kraampjes, doolhofjes van stegen. Ik bekijk zowel Wildorchidvillas als een paar andere. Voor tussen de 900 en 1150 bath heb je een twin room met airco. Het zijn fantasieloze betonnen kubusjes met een douche die tevens de hele badkamer schoonmaakt en een electrisch doorstroomboilertje. Slaaphokken. Dan zit ik voor 1800 bath nu in een heeeeel luxe hotel op de 25e verdieping met een riante badkamer en een mooi afgewerkte, prachtige ruime slaapkamer. Ik denk dat ik blijf zitten totdat Wendy komt, die heeft hier tenslotte ook 1 of twee nachten tegoed. Dan gaan we samen kijken of we per dag 15 euro willen besparen door in een ander hotel te gaan zitten. Inmiddels zit de oudejaarsavond er aan te komen. Ik neem een douche en kijk bij uitzondering eens televisie. Mijn eerste aflevering van CSI, toe maar.... Daarna wordt het tijd om de stad in te gaan. Ik eet lekker kip met cashewnoten in Patpong. Daarna ontmoet ik Marc die een oud vriendinnetje op sleeptouw heeft. We drinken een biertje en pakken een tuktuk naar Central Plaza, waar het aftellen voor de jaarwisseling gaat plaatsvinden. Letterlijk tienduizenden mensen drommen hier samen. De omgeving is rondom afgezet, een mevrouw op een brommertje brengt ons achter de versperring weg naar de menigte, een kilometertje verderop. We worstelen ons erdoor tot we echt niet meer verder komen. We hebben een redelijk plekje. Op een gegeven moment gaat de display op de aftel-toren aan, nog 5 minuten... De laatste 30 seconden worden door de hele massa meegeteld. Oorverdovend gejuich op het uur nul. Een mooi vuurwerk begint. Het haalt het niet bij Scheveningen, maar op een plein in de stad met misschien wel 100.000 mensen eromheen heb je zo je beperkingen. De hele massa begint langzaam weg te stromen. We drijven mee in ongeveer de goede richting. Na een half uurtje zijn we 400 meter verder en zitten we in de skytrain. Twee haltes naar Nana, voor 20 bath. Het is een mooie manier van transport die ik nog niet had gezien. De laatste zeven jaar is hier veel gebeurd en gebouwd. De express highway die de stad ontsluit, de skytrain die in de hoogte transport biedt. Misschien moest Kamiel hier eens komen kijken hoe het echt kan worden gedaan. Een biertje en een watertje later is het tijd om langzaan aan te stoppen. Die gekke gewoonte van afwisselend een biertje en een fles water heb ik mezelf aangeleerd op de Antillen. Het is een goede manier om en je vocht op peil te houden en ook niet teveel alcohol binnen te krijgen, maar dan wel weer voldoende om het idee te hebben dat je op stap bent.